Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Tampereella 15.–17.5.2019

4.4.2019

Päivien teema on Ilmasto & muutos. Asiaa muuttuvasta museomaailmasta ilmastonmuutoksen ja työelämän murroksen keskellä.

 

  • Päivät aloittaa kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme, joka tuo museopäivien osallistujille sanomaa rohkeudesta, luovuudesta ja hulluudestakin, joita museotyössä ja sen uudistamisessa tarvitaan.
     
  • Keskiviikon toinen keynote-puhuja on työelämäntutkimuksen dosentti Satu Ojala Tampereen yliopistosta. Ojala kuvaa puheenvuorossaan työmarkkinoiden muutosta ja jatkuvuuksia työllisyyden, työttömyyden ja työsuhdetyyppien suhdanteisena ja periodisena vaihteluna eri aloilla.

 

Ilmastonmuutos on toisen seminaaripäivän teema. Kaikilta yhteiskunnan aloilta edellytetään toimia ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentämiseksi, myös kulttuurisektorin toimijoilta. Museot voivat osallistua tähän työhön yhteiskunnallisen keskustelun aktivoijina ja mahdollistajina sekä käytännön muutoksen tekijöinä museotyössä.

 

  • FT Ville Lähde tarjoaa Museopäivien osallistujille tiiviin paketin tutkittua tietoa ympäristökysymyksistä. Mistä puhutaan, kun viitataan ilmastonmuutokseen, ympäristökysymyksiin tai maapallon resurssien viisaaseen käyttöön?
     
  • Kansainvälisen näkemyksen ilmastonmuutokseen tuo Henry McGhie, joka on aktiivinen toimija ilmastonmuutoskeskustelun avaajana museoalalla. Hän oli järjestämässä ensimmäistä museoiden ympäristösymposiumia Iso-Britanniassa viime keväänä. McGhie on Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Kestävän kehityksen työryhmässä, jonka esittää suosituksensa museoalalle ICOM:n yleiskokouksessa syyskuussa Kiotossa Japanissa.

 

Museopäivien ohjelmarakenne on uusittu ja aikaa on varattu vapaamuotoisiin keskusteluihin torstaina rentojen etkojen muodossa tamperelaisissa baareissa ennen illan Museopalkintogaalaa. Museopalkingaalassa palkitaan Vuoden museo 2019. Finalisteina ovat Amos Rex Helsingistä, Lönnströmin taidemuseo Raumalta ja Satakunnan museo Porista. Gaalassa jaetaan myös ensimmäisen kerran Museokortin yleisöpalkinto.

Suosituilla perjantaipäivän opintoretkillä tutustutaan asiantuntijoiden opastuksella muun muassa Tampereen punaiseen Pispalaan, Poliisimuseoon Hervannassa ja kokoelmakeskuksiin Ruskossa, Kangasalan Kimmo Pyykkö -taidemuseoon ja Mobiliaan, Mäntän Serlachius-museoihin sekä Laukon kartanoon.

  

Tutustu museopäivien ohjelmaan sekä retkitarjontaan ja ilmoittaudu mukaan  tästä. 

Ilmoittautuminen Museopäiville päättyy 30.4.2019. Muista tehdä myös majoitusvaraukset museopäiville ajoissa. Majoitustarjoukset löytyvät Museopäivien ilmoittautumislomakkeen valikosta.

Museopäivät järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin, Museokeskus Vapriikin, Postimuseon, Tampereen taidemuseon, Muumimuseon ja Työväenmuseo Werstaan kanssa.

Myös Museoalan ammattiliitto on mukana Museopäivillä - tervetuloa juttelemaan ständillemme!
 

Tervetuloa Museopäiville Tampereelle!