Aktiivimalli muuttui 1.4. - tarjoamme mallin hyväksymää valmennusta

3.4.2019

Työttömien aktiivimalli uudistuu huhtikuun alussa, mistä lähtien ensimmäistä kertaa myös ammattiliittojen järjestämät valmennukset voidaan hyväksyä aktiivisuutta kerryttäviksi palveluiksi.

 

MALn jäsenenä voit nyt osallistua aktiivimallikelpoiseen verkkovalmennukseen, jonka Akavan Erityisalat tarjoaa yhdessä jäsenyhdistystensä sekä urapalvelukumppani Up Partnersin kanssa. Valmennuksen suorittamisesta saa todistuksen, joka tulee itse toimittaa etuuden maksajalle eli työttömyyskassa Erkoon tai Kelalle.


Usein kysyttyä aktiivimallista

Milloin muutos astuu voimaan ja keitä se koskee?

Muutos astuu voimaan 1.4. 2019. Muutos koskee niitä, joiden seurantajakso alkaa ko. päivänä tai sen jälkeen. Muutos tulee siis voimaan vaiheittain eri henkilöillä.

 

Miltä ajalta aktiivisuus kertyy?

Lain mukaan työllistymistä tukevan toiminnan 65 päivän jaksossa tulee kestää vähintään 5 päivää, jotta se osoittaa mallin mukaista riittävää aktiivisuutta. Yksittäisten päivien osalta ei tutkita osallistumistuntien määrää. Osallistumisen kesto voi täyttyä joko:

 • yhtenäisenä ajanjaksona (jos yhtenäinen toimintakokonaisuus kestää esim. maanantaista perjantaihin)
 • yksittäisinä päivinä (jos toimintaa on yksittäisinä päivinä eivätkä ne muodosta yhtenäistä kokonaisuutta).

Mikä lasketaan aktiivisuutta kerryttäväksi toiminnaksi?

Toiminnan täytyy olla työllistymistä tukevaa toimintaa. Tällä tarkoitetaan valmennusta tai sitä vastaavaa toimintaa, joka edistää työllistymistä, esim. työhaastatteluvalmennusta, valmennusta ansioluettelon tekemiseen tai pitkäkestoisempaa uravalmennusta.

 

Voinko yhdistää liiton ja TE-toimiston järjestämiä palveluita kerryttääkseni aktiivisuutta?

Vaikka aktiivimallin edellyttävää aktiivisuutta voi kerryttää sekä TE-toimiston järjestämiin palveluihin että muiden 1.4. muutoksessa tarkoitettujen tahojen järjestämiin palveluihin osallistumalla, ei näitä kahta palvelukategoriaa voi yhdistää aktiivisuuskriteerin laskennassa. Liiton ja TE-toimiston palveluihin osallistumista ei siis voi laskea yhteen.

 

Käytännössä siis esim. liiton palveluun osallistuminen kolmena ja TE-toimiston palveluun osallistuminen kahtena päivänä ei kerrytä aktiivisuusehtoa. Sen sijaan liiton valmennukseen osallistuminen viitenä päivänä kerryttää aktiivisuusehdon, samoin TE-toimiston palveluun osallistuminen viitenä päivänä.

 

Miten aktiivisuus osoitetaan?

Toiminnan järjestäjän tulee antaa osallistujalle todistus, jossa kerrotaan, että järjestetty toiminta on työllistymistä tukevaa. Osallistuja toimittaa todistuksen työttömyysajan hakemuksen liitteeksi työttömyysetuuden maksajalle eli työttömyyskassalle tai Kelalle. Todistuksen perusteella etuuden maksajat huomioivat osallistumisen aktiivisuutta kerryttäväksi. Ilman todistusta ei saa kerrytettyä aktiivisuutta.

Aktiivimallin valmennusten ja mahdollisten muiden toimien yhdistämisessä kannattaa olla huolellinen. Kysy aina neuvoa työttömyyskassan neuvonnasta. www.erko.fi

 

Kuinka pääsen mukaan Taitava työnhakija –verkkovalmennukseen?

Taitava työnhakija -verkkovalmennuksen voit suorittaa missä vain ja milloin vain. Viisi päivää kestävä valmennus alkaa 1.4.2019. Valmennukseen ei ole hakuaikoja, vaan sen voi aloittaa käyttäjätunnukset saatuaan.

 

Näin aloitat verkkovalmennuksen

 • Tarkista, mikä on aktiivisuuden seurantajaksosi tilanne. Valmennuksen kaikki viisi päivää pitää käydä saman aktiivisuuden seurantajakson aikana, jotta aktiivisuusehto täyttyy. Seurantajakso kestää 65 maksupäivää.
   
 • Mene verkkovalmennukseen ohjaavalle sivulle urapalvelut.fi/akavaneritysalat ja luo itsellesi tunnukset. Voit luoda tunnuksen heti, mutta aloittaa valmennusjakson vasta 1.4. Muistathan, että valmennus kerryttää aktiivisuusehtoa vain, jos tarkastelujakso alkaa 1.4.2019 tai sen jälkeen.

Näin luot tunnuksen:

 • Syötä ensin pelkkä sähköpostiosoitteesi. Napsauta  ’Jatka’-painiketta.
 • Syötä koko nimesi ja jäsennumerosi, jonka löydät jäsenkortistasi.
 • Luo itsellesi henkilökohtainen salasana, joka tulee syöttää uudelleen.
 • Anna suostumus henkilötietojesi käsittelyyn verkkopalvelussa ennen kuin voit jatkaa eteenpäin.
 • Tietojen tallentamisen jälkeen saat ohjeet tunnuksen vahvistamisesta. Samaa käyttäjätunnusta (= antamasi sähköpostiosoite) ja luomaasi salasanaa käytetään kaikilla verkkovalmennuksilla.

Suoritettuasi  ’Taitava työnhakija 1’ -valmennuksen saat todistuksen. Lähetä se työttömyyskassaan –tämä varmistaa, että osallistumisesi voidaan hyväksyä aktiivisuusseurantaan ja vältät päivärahan leikkaamisen.

 

Jos työttömyysjaksosi pitkittyy, voit käydä jatkokurssina Taitava työnhakija II:n ja sen jälkeen vielä Taitava työnhakija II - ja IV -kurssit. Valmennusjaksot tulee suorittaa numerojärjestyksessä. Jatko-osat tulevat näkyviin verkkoon sen jälkeen, kun edellinen valmennus on käyty.

 

Jokaisen jakson päätyttyä saat automaattisesti todistuksen päiviltä, joina olet osallistunut verkkovalmennukseen. (Jos suoritat vähemmän kuin viisi päivää, sinun on osallistuttava myös muuhun vastaavaan aktiivimallin täyttävään koulutukseen, jotta saat kaikki viisi päivää täyteen seurantajaksosi aikana).
 

Aktiivimalliin liittyvää valmennusta on tarjolla myös TJS Opintokeskuksen kautta, lue lisää tapahtumat-kohdasta. (Valmennusta tarjolla: Kouvola, Kotka, Kajaani ja Rovaniemi).